2017

>En liten bok om nästan ingenting

En liten bok om nästan ingenting
Mikael Crawford
2017
ISBN 978-952-93- 9266-7 Häftad
Omslag: Lena Malm

Mikael Crawford (f. 1964) är journalist på Svenska Yle och har bland annat jobbat som korrespondent i Washington DC. Han har också gjort sig känd som komiker i sketchprogrammet Morjens! Han är född i Storbritannien men uppvuxen i Borgå landskommun.

En liten bok om nästan ingenting är en mörk, tragikomisk historia om att växa upp på en liten industriort i Östnyland, i strukturomvandlingens Finland – och om död och gryende galenskap långt ute i den finlandssvenska skärgården, berörande och besitter en stilistisk lyskraft som gör den till ett läsäventyr bortom det vanliga.

Mannen från Amman

Mannen från Amman
Benjamin Laustiola
2017
ISBN 978-952-68833-1-1 Häftad
Omslag: Lena Malm

Benjamin Laustiola (f. 1971) är till utbildningen skådespelare. Han har jobbat på teaterscener i Finland, Sverige och Norge. Han har också kört taxi i femton år i Helsingfors och blev känd för Taxichaufför Lindgren-kolumnerna i Hufvudstadsbladet. Som författare har han tidigare gett ut två kriminalromaner (Nattens väktare, Söderströms 2011 och Mörkrets änglar, Scriptum 2014) och Lindgren – taxichaufför, KSF-media, 2011). Utöver det har han skrivit en pjäs, Efter festen, som uppfördes av Teater Josefina 2015-16.

Mannen från Amman tar läsaren till den undre världen, till både terroristorganisationer och motorcykelgäng. I en koranskola utanför Amman utbildas en ovanlig ung man. Flera år senare befinner han sig i Hamburg på uppdrag av en av ledarna för al-Qaida. I Helsingfors rustar två rivaliserande motorcykelgäng för krig. Ett krig utan spelregler. I NSA:s högkvarter i USA kommer en analytiker något alarmerande på spåren. Kriminalkommissarie Maria Landstam och hennes kolleger har händerna fulla när de står inför sin hittills svåraste uppgift: att rädda Helsingfors.

De Okuvliga

De okuvliga
Lars Strang
2017
ISBN 978-952-68833-0-4 Häftad
Omslag: Lena Malm

Lars Strang (f. 1952) är företagsledare och har doktorerat i strukturomvandlingar. Han har gett ut Girighetsfällan, 2011 och Smedjan vid sundet, 2016 samt två spänningsromaner Ahneuden hinta, 2015 och Yhteentaotut 2016 på finska på WSOY.

De okuvliga är en gripande berättelse som utspelar sig under Stora ofreden i 1710-talets Österbotten. Romanen målar med stor detaljrikedom och kunskap upp en miljö där umbäranden och flyktingskap präglar mänskor liv. Den följer upp två bröders olika val i tider av förföljelse och krig. Den ena söker sig med sin familj undan fiende in i landet och bygger upp en ny tillvaro i skogarna, den andra tar familjen på en mödosam vandring runt Bottenviken för att slå sig ner i Umeå. Men också dit når den ryska flottans härjningar.

2016

Den blinda fläcken

Den blinda fläcken
Henrietta Clayhills
ISBN 9789526859729. Häftad.
Omslag: Lena Malm

Erika lever ut en långvarig dröm som utlandsreporter bland Irlands gröna kullar efter att hennes man lämnat henne. Hon åker av kärlek till sig själv, stannar av kärlek till en annan och återvänder till Finland av kärlek till sina barn. Men hur långt kan kärleken bära och är det ens möjligt att fortsätta älska om man blir berövad sin ställning som fullvärdig samhällsmedlem? Hur mycket av oss själva är vi beredda att ge upp för kärleken?

Och hur mycket kärlek måste vi ge upp för att vara oss själva?Den blinda fläcken är en roman om främlingskap som kan befria eller binda och en skildring av modern kärlek som fjättras av samhälleliga normer. Också vår blinda fläck binder oss. Hur väl känner vi den och går den ens att finna?

Dodsdalsdansösen

Dödsdalsdansösen. Handbok för ökenresenärer
Ylva Perera
ISBN 9789526859705. Häftad.
Omslag: Lena Malm

Det är Marta Becket, balettdansösen från New York som kväll efter kväll dansar ensam, utan publik, på scenen i sin teater Amargosa Opera House i Death Valley Junction på sjuttiotalet. Och det är Ed, kritikern med författardrömmar som följer Marta ut i öknen för att dela konstnärskapet men i stället upptäcker en stad full med människor och människoöden, bland dem den ensamma, utsatta tonåringen Elaine som han blir vän med.

Och framför allt är det Miranda, ung studerande i dagens Åbo, som längtar efter att få leva stort och vackert och poetiskt. Miranda och hennes beundrade väninna Amanda upptäcker av en händelse Marta Becket i en dokumentär på nätet – och går in i den berättelsen. Det blir en alltuppslukande allvarsam lek som tar en dramatisk vändning då Miranda möter en äldre man på bussen och vill dra honom med. Wreck your dreams står det i vänskapsarmbandet som hon flätar till honom – men kan man säga så till någon annan? Vad innebär det i verkligheten?

Bala Garbas Anteckning

Bala Garbas anteckning
Birgitta Stenius
ISBN 9789526859712. Häftad.
Omslag: Lena Malm

En internationell FN-konferens i New York har samlat delegater från världens alla hörn. Men när en av konferensens nyckelpersoner dör under oklara omständigheter samtidigt som en medlem av den finländska delegationen börjar uppföra sig märkligt är det dags för diplomaterna Kaius Rapasalo och Jenny Furuskog att göra egna efterforskningar.

Bala Garbas anteckningär en initierad skildring av den internationella diplomatins värld, en värld som innehar en lika stor roll som det mysterium som berättelsen kretsar kring.